fbpx

(5 tips) Bli proffs på förhandling

Bli expert på att förhandla år 2020. I dagens video ger vi 5 enkla tips om hur du förhandlar som ett proffs.

För några dagars sedan var David på kundmöte tillsammans med sin kollega Anna. Kunden ville förhandla ned priset. David och Anna kände direkt att detta var en vinna vinna situation och förhandlingen var igång.

För att lyckas med förhandling krävs det en viss typ av färdigheter.

Tips 1 – Ankra högt Först handlar det om att ankra högt. Vill du sälja något för 1000 kr säg då att det kostar 1400 kr för kunden förhåller sig till det den har hört först. Man kan tycka vad man vill om Donald Trump men en sak är klar han är en mycket duktig förhandlare.

Tips 2 – Förhandla med andra variabler Det andra du bör tänka på i en förhandling är fler variabler än priset. Det kan var betalningsvillkor, byta mot en annan tjänst, lägga till något eller dra ifrån något.

Tips 3 – Olika faser i en förhandling Moderna kompetenser delar upp sina förhandlingar i tre faser:

1. Sonderande förhandling – Problemet här är att du inte vet att du är i en förhandling. Då brukar man säga om du känner dig bekväm i en förhandling så har du problem. I den här fasen ska du försöka få ut så mycket som möjligt från kunden.

2. Idéförhandling – Det är andra fasen här ska du använda så mycket som möjligt av den informationen som du har fått från första förhandlingen.

3. Detaljförhandling – I den här fasen sätter man alla detaljer.

Tips 4 – Skapa en positiv förhandlingszon Vi brukar tänka vinna – vinna. Vi vill att kunden ska känna att de har vunnit men vi vill vinna lite mer.

Tips 5 – Det blir varmt i rummet När du vet att du är i en förhandling så blir det lite varmt i rummet och borta är tiden när man är omtänksam det är dags att få hem så mycket bra villkor som möjligt.

Vill du veta mer om hur vi kan hjälpa dig med sälj? Boka möte med David: 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *